5 Vragen aan .... De mantelzorger

5 vragen aan een mantelzorger, die met liefde voor haar moeder van 84 jaar zorgt!

We hebben aan Annette Spijker – Kok (55jaar) - Mantelzorger sinds een jaar of 8 - gevraagd wat het betekent om mantelzorger te zijn:

 

Voor wie ben je mantelzorger?

Sinds een jaar of 4 is mijn moeder van 84 verhuisd naar een verzorgingshuis. De jaren ervoor werd het steeds een beetje minder en ging ik bijna dagelijks bij haar langs. Ik bracht eten mee en zorgde voor de boodschapjes. Nu ze in het verzorgingshuis woont, ga ik er op mijn vrije middagen en in het weekend langs. Voor de gezelligheid, want het echte verzorgen hoeft niet meer. We drinken een koffietje en praten over dingen die zij belangrijk vindt. Zo proberen mijn zus en ik er zo veel mogelijk te zijn.

 

Hoe ziet je eigen dagelijkse leven eruit?

Ik werk 32 uur per week, heb een leuk gezin en sociaal leven en probeer te sporten. Al met al niet saai dus en het is soms puzzelen om het allemaal voor elkaar te krijgen.

Voor mijn moeder doe ik de bankzaken en ben ik ook 1e contactpersoon voor het verzorgingshuis en voer de gesprekken als dat nodig is. Kost allemaal niet enorm veel tijd en ik doe het graag.

 

Waar ben je blij om in de zorg voor je moeder, wat vind je er leuk aan?

Het is heel erg fijn dat we weer bij haar mogen komen. In de Corona tijd, toen we niet op bezoek mochten komen, ben ik elke dag bij haar langsgegaan en nam ik elk dag een foto. Mijn man bedacht dat we haar dingen konden geven door het raam, door iets aan een stok te hangen. De ene dag een pak koekjes, de andere een tijdschrift of een leuke kaart. Zo zijn we die tijd eigenlijk heel goed doorgekomen. Nu kunnen we elkaar gelukkig weer echt zien. Ze vindt het altijd heel fijn dat ik er ben en dat vind ik zelf ook. Het hoeft allemaal niet meer zo groots; we gaan in het restaurantje dat bij het verzorgingshuis zit een kopje koffie drinken en op vrijdag een glaasje. Daar genieten we enorm van.

 

Wat zou je nog voor of met je moeder willen doen?

Dagjes uit! Dat vindt ze nog steeds geweldig. Het liefst naar de buurt waar ze opgegroeid is. De plaatsjes bekijken, een hapje eten, en dan veel praten over vroeger. (Lees voor tips ons artikel 'Things to do')

 

Hoe kunnen we je als mantelzorger ontzorgen, waar worden jij en je moeder blij van?

Wat echt heel erg leuk is, is om samen op de bank te kunnen winkelen. Naar een winkel gaan is te vermoeiend en kost te veel energie, dat gaat gewoon niet meer. We gaan er nu gezellig voor zitten met een laptop en dan gaan we dus winkelen bij DRESSYOURPARENTS. Ze heeft écht het idee dat ze zelf kiest en zelf beslist. Ik sla dan de plaatjes op van wat ze leuk vindt en aan het eind zetten we die allemaal nog eens naast elkaar. Ze wordt er echt blij van: kleding én er leuk uitzien is gelukkig nog altijd belangrijk voor haar.

Waar we op letten? De foto’s moeten duidelijk zijn, je kijkt naar de pasvorm en de details. Dat is erg belangrijk, omdat je het kledingstuk niet in je handen hebt. En wat haar favorieten zijn? Vestjasjes!! Ze heeft er een paar van Gollé Haug en Rabe die ze al een paar jaar heeft en die nog altijd mooi zijn. En de broeken; ze zegt heel vaak ‘deze zit zó lekker’ over haar favoriete model (de Zene van Gardeur).

De kleding geeft haar een gevoel van eigenwaarde en daar word ik dan ook weer heel blij van!

Meer posts