5 tips voor de mantelzorger

5 tips voor de mantelzorger


Om als mantelzorger goed te kunnen functioneren, is het belangrijk om zelf goed in je vel te zitten. Maar hoe doe je dat? Naast het mantelzorgen zijn er veel andere dingen in het leven die ook aandacht vragen en het kan snel teveel worden. Oververmoeidheid ligt dan snel op de loer. En daar heeft niemand wat aan; jij als mantelzorger niet en degene die mantelzorg nodig heeft ook niet.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je door mantelzorg oververmoeid raakt? De kunst is om draagkracht en draaglast in balans te houden. Wij geven vijf tips en lichten ze toe:

  1. Zorg goed voor jezelf
  2. Accepteer de situatie
  3. Deel de zorg
  4. Niet piekeren maar doen
  5. Lach, moedig aan en wees dankbaar

Zorg goed voor jezelf

Tip 1.  Zorg goed voor jezelf!

Mantelzorg kan opeens ontstaan en van korte duur zijn door bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, of langzaamaan door afnemende gezondheid van een ouder. De neiging kan zijn om alles opzij te zetten en volledig in beslag genomen te worden door de zorgtaken. Juist dán is het belangrijk om je eigen dingen te blijven doen en energie te krijgen van dingen die in jouw leven belangrijk zijn. Het is begrijpelijk dat dit niet het eerste is waar je aan denkt, maar het is wel een hele belangrijke om energie te houden om zorgtaken uit te kunnen voeren op lange termijn. Kies iets waar je energie van krijgt. Afspreken met vrienden, een oude hobby oppakken, een avondje bioscoop of theater. Juìst als je er niet zo’n zin in hebt. Je zult zien dat het positieve energie geeft!

Mantelzorgers hebben vaak een grotere taak dan men denkt. 5 tips om deze te ontlasten.

Tip 2. Accepteer de situatie

Er zijn situaties waar je niets aan kunt veranderen, dat hoort onvermijdelijk bij het leven. Hier tegen vechten kost veel energie, geeft veel irritatie en put je uit. Natuurlijk is het lastig te accepteren dat iemand (deels) van jou afhankelijk is voor zijn welbevinden. Door te aanvaarden en te accepteren dat de situatie is zo als die is, komt er rust en ruimte. Ruimte die nodig is om vooruit te kijken en na te denken over oplossingen voor de toekomst. Vooral als het er naar uitziet dat de situatie nog wel even zo zal blijven, is acceptatie het begin van het inzicht dat er ook ruimte voor jou moet blijven.

 Deel de zorg

Tip 3. Deel de zorg

Een beetje ruimte voor jou, dat kan door de zorg te delen. Ben jij nu echt de enige die de boodschappen kan doen? Of de was? Of de administratie? Of mee naar alle doktersbezoeken? Of de hulp binnen laten? Ga er eens rustig voor zitten en kijk eens wie er nog meer kan helpen. Misschien is er een buurvrouw die graag kookt en dat een paar keer in de week wil doen (tegen vergoeding)? En kan een kind of kleinkind eens per week de was halen en brengen? Wie zorgt dat de kledingkast op orde blijft? (lees ons stappenplan voor het opruimen van de garderobe). De hulp kan een sleutel krijgen en als er een briefje klaarligt voor de werkzaamheden, komt het vast goed! Vanuit een kerkgemeenschap zijn er vaak vrijwilligers die kunnen en willen helpen met praktische zaken. Ook zijn er instellingen als het Oranje Fonds en NL voor elkaar, die "maatjes" bieden. Al is het maar om eens een bezoekje te brengen en een kopje thee te drinken. Het kost in eerste instantie wat tijd en moeite om het te regelen, maar geeft veel lucht. De mantelzorger wordt ontzorgt!
   

Niet piekeren maar doen

Tip 4. Niet piekeren maar doen

Piekeren over hoe het nu allemaal moet, lost niets op. Piekeren en wakker liggen put uit en geeft geen positieve energie. Vaak is het een goed idee om je gevoelens en de problemen waar je tegen aan loopt te bespreken met vrienden en kinderen. Zij weten vaak niet eens dat de zorg - die je met een opgeruimd gemoed doet - een zware belasting voor je is. Door het te bespreken komen er oplossingen. Soms uit een hoek die je helemaal niet verwacht. En adviezen waar je zelf helemaal niet aan gedacht hebt. Let maar op, ook dit lucht op!

Lach, moedig aan en wees dankbaar

Tip 5. Lach, moedig aan en wees dankbaar

Om het werk van mantelzorger vol te kunnen houden, is het ook belangrijk om te ontspannen met degene die zorg nodig heeft. Probeer elke keer dat jullie elkaar zien te lachen. Om een mop, om iets wat gebeurd is, om een leuk verhaal van vroeger, om iets wat misgegaan is, om die trui die verkeerd aangetrokken is, het maakt niet uit. Zo kijk je terug op iets leuks in plaats van alleen de zorg.

Moedig degene voor wie je zorgt aan in zijn of haar zelfstandigheid en neem niet alles uit handen omdat jij het sneller kunt en doet. Nergens voor nodig.

En heel belangrijk; ontspan en denk aan het einde van de dag aan drie dingen waar je dankbaar voor bent. Je gaat dan met een veel lichter gevoel slapen en dat maakt dat je de volgende dag met energie opstaat. Het helpt om het leven positief te beleven!

Klassiek sportief lookbook

DRESSYOURPARENTS kleding voor ouderen

De bovenstaande tips zijn gegeven uit eigen ervaring. Door de ervaring die wij hebben gehad met onze eigen oudere, revaliderende en bejaarde ouders en schoonouders, is ook onze webshop ontstaan. Want hoe houden we onze ouders gekleed zoals ze gewend zijn? Ook het kleden van de ouderen of bejaarden is vaak een taak van de mantelzorger. Zowel het winkelen wordt moeilijker, maar ook de juiste pasvorm vinden voor het veranderende lichaam, dat vaak ook meer comfortabele kleding wenst, is een uitdaging!

Bijna een decennium geleden zijn we gestart met een collectie goede en bekende merken dameskleding en nachtmode. Merken met goede pasvormen en gemaakt voor vrouwen met een stijl die ze graag willen houden, zowel klassiek als met een moderne uitstraling. Broeken met elastiek rondom, die heel comfortabel zijn, goed wasbaar zijn en zeker ook modern.

Snel al bleek er een grote vraag voor herenkleding, in het bijzonder herenbroeken. De herenbroeken met elastiek rondom zijn bijzonder comfortabel, het verschil met een broek met knoop en rits is niet te zien, en ook deze zijn heel goed wasbaar. We besloten onze eigen broeken onder het label D.Y.P te ontwikkelen; Jeans, ribcorduroy en katoenen broeken met elastiek rondom. In verschillende pasvormen, zodat elke man een passende broek bij zijn smaak en situatie kan vinden. Lees hier de verschillen van de pasvormen. De nu grootste online collectie mannenbroeken in verschillende kleuren, materialen en dessins. Zelfs korte broeken voor in de zomer! Neem een kijkje voor alle polo's, truien, vesten en overhemden om goed te kunnen combineren bij de broeken.

En ook de nachtmode (pyjama's, pyjamabroeken en ochtendjassen) voor oudere en bejaarde heren is ingericht voor elke smaak en wens!

Meer posts