Welke kleding met warm weer of een hittegolf?

Welke kleding met warm weer of een hittegolf?

WELKE KLEDING DOE JE AAN MET WARM WEER OF EEN HITTEGOLF?

Wat voor kleding draag je als het erg warm is? Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee houdt; de soort stof, hoe het kledingstuk om het lichaam zit en of je veel beweegt of juist stil zit.

Welke stof is het beste bij warm weer?

Vaak wordt gedacht dat linnen, katoen en zijde goede stoffen zijn om te dragen bij warm weer en dat is waar. Maar ook viscose en modal, beide natuurvezels, zijn comfortabel om te dragen bij warm weer. En de nieuwste polyester kwaliteiten zijn zo ontwikkeld dat ze doorlatend zijn en ademen, dus ook goed om te dragen. Denk maar eens aan sportkleding, dat is tegenwoordig altijd van kunststofvezels gemaakt omdat het snel droogt en zweet goed transporteert.

Ook wordt vaak gedacht dat het dragen van licht gekleurde stoffen aan te bevelen is om koeler te blijven. Uit onderzoek is gebleken dat dat niet persé waar is. Lichte kleding weerkaatst het zonlicht beter, maar straling gaat er meer doorheen. Daardoor neemt de lichaamstemperatuur eerder toe dan bij donkerdere kleding. Donkere kleding neemt weliswaar iets meer warmte op, maar laat aantoonbaar minder straling door dan witte kleding en dringt minder snel tot de huid door waardoor de lichaamstemperatuur relatief lager blijft.

Wat is een fijne pasvorm bij warm en heet weer?

Een inkoppertje misschien, want we hebben allemaal wel eens een dag meegemaakt dat de kleding aan ons lichaam plakt. Als je denkt aan kleding die in echt warme landen gedragen wordt is het antwoord snel duidelijk; wijde kleding, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Denk aan oversized blouses, wijdvallende tunieken en wijde, los vallende broeken. De ruimte tussen de kleding en de huid maakt dat er lucht en wind doorheen kan en dat zorgt meteen voor verkoeling. Ook als je niet veel beweegt.

De huid bloot laten of juist bedekken bij warm weer?

Is het handig  om zoveel mogelijk huid vrij te laten zodat die goed kan ademen en transpireren of dat het slimmer is om je huid juist te bedekken. Het antwoord is eenvoudig: wanneer de zon direct op je huid schijnt warmt het lichaam sneller op. Bedekken met ademende, wijdvallende kleding is om twee redenen beter. Ten eerste bescherm je je huid tegen huidkanker en tevens voorkom je dat je lichaamstemperatuur stijgt.

Veel bewegen of juist niet bij warm weer?

Wij zijn in Nederland niet gewend aan langdurig warm weer, zo is ons klimaat (nog) niet. Het advies is om als het erg warm is het tempo aan de passen. Zwaar lichamelijk werk, dat buiten gedaan wordt, vroeg in de ochtend te doen en als het warmer wordt klusjes die lichamelijk niet zo veel inspanning kosten binnen te doen. Om het binnenshuis zo koel mogelijk te houden is het raadzaam gordijnen of luxaflex dicht te laten of te doen op de momenten dat de zon op de ramen staat en u aan het werk bent. Ventileer daarna goed door deuren en ramen tegen elkaar open te zetten zodat er een briesje doorheen kan gaan.

Op naar een mooie zomer!

Frank walder blouson multicolor Erfo blouse linnen navy Frank Walder top navy Brax Raphaela livia beige Erfo rok marine Eterna oversized blouse wit Gardeur Franca dessin Erfo blouse linnen beige  Gollé Haug top navy Le Comte lichte pullover beige

Meer posts